Θεραπεία με «πυκνό» αίμα αντί για φάρμακο ή χειρουργείο
Δημοσίευση: 19-8-2011, 12:06 Τελευταία ανανέωση: 27-10-2011, 13:04
Ρεπορταζ: Γιάννης Δεβετζόγλου,
Τον δρόμο για θεραπεία χωρίς χειρουργείο και μόνο με μία ένεση για τη νόσο του αγκώνα, που ταλαιπωρεί περίπου 300.000 έλληνες ηλικίας 20 - 50 ετών, ανοίγουν με έρευνα που πραγματοποίησαν έλληνες γιατροί. Μάλιστα η σύριγγα δεν περιέχει φάρμακο, αλλά «συμπυκνωμένο» αίμα του ίδιου του ασθενούς.
Ελληνες ειδικοί, με επικεφαλής τον ορθοπεδικό δρα Χρήστο Θανασά, έκαναν την πρώτη συγκριτική μελέτη για θεραπεία της νόσου που ονομάζεται επικονδυλίτιδα αγκώνα ή αγκώνας του τενίστα (tennis elbow), ονομασία που έχει παραμείνει στην ιατρική βιβλιογραφία διότι παρατηρήθηκε πρώτα σε τενίστες. Πρόκειται για μία κατάσταση με χαρακτηριστικό τον πόνο στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και δυσκολία στην εκτέλεση απλών, καθημερινών κινήσεων. Ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται στο άνοιγμα της βρύσης, στο στρίψιμο του κλειδιού της πόρτας, ακόμη και να κρατήσει ένα φλιτζάνι καφέ.
Η πάθηση εμφανίζεται σήμερα συχνά σε αγρότες, οικοδόμους, ελαιοχρωματιστές, σοβατζήδες, κομμώτριες, ηλεκτρολόγους, κτηνοτρόφους, μουσικούς, δακτυλογράφους, οδηγούς και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που είναι αναγκασμένοι να επαναλαμβάνουν συνεχώς μία συγκεκριμένη κίνηση με το χέρι.
Η ελληνική έρευνα
Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό χρησιμοποιούν πειραματικά ένα μέρος του αίματος που ονομάζεται «αίμα πλούσιο σε αιμοπετάλια», προκειμένου να αντιμετωπίσουν νόσους στα οστά, τους μυς και τους τένοντες. Τα αποτελέσματα που έχουν είναι θεαματικά. Εντούτοις, χρειάζονται κι άλλες επιστημονικές μελέτες ώστε «συμπυκνωμένο αίμα» να χρησιμοποιηθεί ως κανονική θεραπεία. Μία από αυτές έκαναν οι έλληνες γιατροί.
Πήραν λίγο αίμα, μόνο μία κανονική σύριγγα (10cc), από τον ίδιο το ασθενή και το επεξεργάστηκαν χωρίς προσθήκη κάποιου χημικού παράγοντα. «Το αίμα πλούσιο σε αιμοπετάλια προκύπτει από μία απλή διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση, διαρκεί 10 λεπτά και ξεχωρίζει τα συστατικά του αίματος. Αυτό που επιλέγουν για τη θεραπεία έχει έως 25 φορές περισσότερους αυξητικούς παράγοντες από το απλό αίμα. Ετσι, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αφού το συστατικό που έχει τη θεραπευτική δράση είναι τα αιμοπετάλια», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Χρήστος Θανασάς.
Οι ειδικοί, αφού ξεχωρίσουν τα συστατικά του αίματος που χρειάζονται, τα τοποθετούν σε μία σύριγγα και κάνουν ένεση στο σημείο της βλάβης. Η μέθοδος δεν έχει καμία ανεπιθύμητη ενέργεια, καθώς «είναι το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι στο οποίο ο οργανισμός θα αντιδράσει», προσθέτει ο κ. Θανασάς.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί συνέκριναν τα αποτελέσματα της χρήσης απλού αίματος με «αίμα πλούσιο σε αιμοπετάλια». Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ το κανονικό αίμα δρα πλήρως σε έξι μήνες, το «πυκνό» μόλις σε έξι εβδομάδες και έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα των ελλήνων επιστημόνων είναι να διερευνήσουν εάν η θεραπεία χρειάζεται επαναληπτική δόση ύστερα από μερικά χρόνια ή είναι εφάπαξ, και ακριβώς πόση πυκνότητα πλάσματος είναι η ιδανική.
Πάντως, το σημαντικό είναι ότι ο ασθενής δεν μπαίνει στο χειρουργείο, η θεραπεία με ολόκληρη τη διαδικασία διαρκεί μόνο 20 λεπτά και δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ειδικοί θα μελετήσουν ακόμη εάν θα έχει αποτέλεσμα και σε άλλους τένοντες, αλλά και σε χόνδρους, μυς, και μυοσκελετικές παθήσεις (ρήξη συνδέσμων, χονδρομαλάκυνση κ.ά.) που σήμερα χρειάζονται χειρουργείο ή χρόνια λήψη φαρμάκων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The American Journal of Sports Medicine».
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=12835&ct=1